NEMAR REZIDENTIAL
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Principalele modificări la Prima Casă pentru 2017

04/01/2017

La sfârșitul anului trecut guvernul a operat câteva modificări în structura programului Prima Casă. Cea mai importantă e raportarea la locuințe vechi și noi și definirea acestora, în funcție de care garanția acordată va fi de 50% sau 40%.

Astfel, statul va garanta în proporție de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziția locuințele finalizate cu maximum 5 ani înainte de solicitarea creditului. În această categorie sunt introduse și locuințele din imobile modernizate consolidate în vederea reducerii riscului seismic.

Pentru cele mai vechi de 5 ani și pentru cele neconsolidate, garanția este de 40%. Iar aici apar câteva nedumeriri. Se poate compara o locuință dintr-un imobil construit în 2008, deci acum 9 ani, cu una construită acum 30 sau 40 de ani care a trecut prin câteva cutremure, dar primește același procent de garanție?

E drept majoritatea apartamentelor construite acum 7-10-15 ani au fost deja vândute și relativ puține dintre ele sunt iar pe piață la revânzare, dar, cu toate astea, dilema rămâne. E oare mai avantajos să cumperi un apartament de acum 30-40 de ani sau unul de acum 10 ani?

Până atunci, însă, trebuie spus și faptul că cererile de credite Prima Casă nu vor intra sub incidența noilor reguli dacă au fost depuse înainte de intrarea în vigoare a ordonanței care modifică programul.

Se scumpesc creditele Prima Casă?

În rest, avansul rămâne la 5%, iar dobânda e formată din Robor 3M plus maximum 2%. Și aici trebuie precizat un aspect foarte puțin luat în calcul până acum. Robor 3M pare să fie în creștere, iar creditele, firește, se vor scumpi. Pe ultimele date ale BNR, Robor 3M era de 0,87, în scădere ușoară față de finalul anului trecut, când se cifra la 0,9, dar trendul general e de creștere, acum trei săptămâni indicatorul fiind de 0,81.

În ceea ce privește regulile de obținere a unui credit Prima Casă, programul poate fi accesat de cei care nu dețin în proprietate exclusivă sau împreună cu soția/soțul nicio locuințăr și de cei care dețin o locuință dobândită altfel decât prin Prima Casă și care e mai mică de 50 mp.

Pentru anul anul 2016, plafonul total de garantare alocat de Ministerul Finanțelor a fost de 2,94 miliarde lei, dintre care 2,55 miliarde lei plafon nou, iar restul diferența rămasă nealocată/neutilizată în 2015.

Pe ultimele date disponibile, în primele 10 luni ale anului trecut s-au acordat 30.044 de garanții, în valoare de 2,8 miliarde de lei.

 

Din 2009, când a fost lansat Programul Prima Casă, până la finalul lunii octombrie 2016 s-au acordat 201.080 de garanții, de 17,2 miliarde de lei, pentru finanțări de circa 34,4 miliarde de lei.