NEMAR REZIDENTIAL
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Premiul Anualei de Arhitectură: o casă tradițional românească, în reintepretare modernă

19/07/2016

Deși realizat cu un buget limitat și cu meșteri necalificați, aceasta a câștigat aprecierea juriului.

Situată în Alexandria, județul Teleorman, casa din imagini a fost premiată în cadrul Anualei de Arhitectură de anul acesta, la secțiunea „Arhitectură rezidențială – locuințe individuale”. Autoarea proiectului esteSimona Pribeagu Schmid, care a și supravegheat îndeaproape punerea sa în operă.

Aceasta povestește, pentru Imobiliare.ro, că locuința este amplasată pe o stradă tipică pentru orașul aflat în permanentă schimbare: aici, „casele noi, cu etaj și de inspirație discutabilă, lezează structura urbană de bază a orașului – definită de casele vechi, pe parter, modeste, dar practice și decorate cu mândrie”.

În acest context, ideea din spatele proiectului a fost cea de a restabili o legătură cu valorile trecutului. „Nu este o casă ca în străinătate sau ca în revistele de locuințe chic internaționale, ci este o casă ce-și fixează alte obiective: să reînvie imagini ale locuirii românești, să se adapteze locului și tradiției lui, dar și nevoilor proprietarilor, să se «piardă» în grădină și nu să atragă atenția”, spune Simona Pribeagu Schmid. Tocmai această intenție, de a reinterpreta arhitectura tradițională, a câștigat și aprecierea deosebită a juriului.

La început a fost o casă mică pe acest loc, aproape pierdută în mijlocul unei grădini dense, paradisiace, detaliază arhitecta. Noua construcție, intenționat structurată pe un singur nivel, începe pe amprenta celei vechi, dar se întinde pe aproape toată lățimea terenului, împărțind curtea în două: grădina din față și livada din spate, spre care se orientează și ferestrele principale ale locuinței. După șablonul clădirii existente (de tip „vagon”), două volume înguste și lungi adăpostesc camere și spații secundare. Între ele se găsește însă un spațiu nou, absent în locuința tradițională: „o cameră generoasă, deschisă, luminoasă, un spațiu de legătură între curte și casă, între locuirea de demult și cea de astăzi, inima locului”.

Potrivit Simonei Pribeagu Schmid, bugetul redus și lipsa meșterilor calificați în zonă au condiționat în mod major realizarea locuinței – acesta fiind, de fapt, „scenariul” după care se construiesc majoritatea caselor unifamiliale astăzi. „De aici și provocarea cea mai mare: cum să reinterpretezi fragmente ale arhitecturii tradiționale, când trebuie să te limitezi la catalogul de produse al hypermarketurilor de construcții și la posibilitățile reduse de execuție?”, a fost o întrebare firească. „Cu modestie și răbdare”, răspunde acum arhitecta: „materialele sunt convenționale, dar îmbinate cu atenție, detaliile proiectate precis și executate cu grijă. Gesturi simple, alegeri pragmatice și, mai ales, dorința de a experimenta. Sau tinci în loc de glet, plăci de teracotă și șapă colorată în loc de gresie, dușumea de molid în loc de parchet laminat etc.”.