NEMAR REZIDENTIAL
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Băncile reacționează la aprobarea dării în plată: avansul pentru o casă crește la 30-40%!

13/05/2016

În așteptarea intrării în vigoare a legii dării în plată (la data de 13 mai a.c.), băncile de pe piața autohtonă au început deja să majoreze sumele minime solicitate ca avans pentru pentru ofertele standard de credite ipotecare/imobiliare.

Pentru un credit Habitat de la BRD, spre exemplu, valoarea maximă finanțată este acum de 65% din valoarea imobilelor aduse în garanție pentru creditele în lei cu o valoare mai mică de 250.000 de euro (echivalent lei); peste pragul maxim de 250.000 de euro stipulat de noua lege, banca acceptă în continuare o sumă minimă de 15%. Alpha Bank, pe de altă parte, solicită 30% pentru creditele în lei și, respectiv, 40% pentru împrumuturile în euro, în vreme ce reprezentanții Bancpost așteaptă un avans de 33% pentru lei și 43% pentru euro.

Și dobânzile cresc!
O decizie similară a fost anunțată și de conducerea CEC Bank. „Ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a Legii 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, CEC Bank anunță modificarea produselor de creditare cu ipotecă imobiliară destinate persoanelor fizice, începând cu data de 9 mai a.c. În cazul creditelor pentru cumpărarea și construirea de imobile în valoare de cel mult 250.000 euro în echivalent lei, inclusiv, valoarea aportului propriu al clientului devine 30%, atât pentru creditele în lei, cât și pentru cele în valută”, explică reprezentanții băncii. Aceștia precizează însă că, având în vedere nivelul crescut al riscului generat de adoptarea legii dării în plată, banca va crește și majora și dobânzile aplicabile pentru creditele garantate cu ipotecă imobiliară (de nevoi personale și de refinanțare), creșterea fiind de un punct procentual pentru lei și, respectiv, două puncte procentuale pentru valută.

Prima Casă, din nou portița de scăpare?
O veste bună pentru potențialii cumpărători de locuințe este că împrumuturile acordate prin programul Prima Casă nu ar trebui să sufere astfel de modificări, întrucât au fost exceptate de la aplicabilitatea legii dării în plată. Acest fapt este deosebit de important pentru piață, ținând cont de faptul că acestea dețin de ani buni o pondere majoritară din totalul creditelor pentru achiziția de locuințe, tocmai datorită avansului redus, de doar 5% din valoarea imobilului. În condițiile în care, pe fondul numărului crescut de solicitări de anul acesta, unele bănci au epuizat deja plafoanele acordate de către stat, rămâne ca acesta să suplimenteze fondurile alocate pentru desfășurarea programului.