NEMAR REZIDENTIAL
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

CERTIFICATUL ENERGETIC, DOCUMENT UTIL LA INCHIRIERE

30/03/2016

Stiati ca in momentul actual nu se mai pot face contracte de vanzare-cumparare, inchiriere sau multe alte proceduri ce implica o proprietate fara a se elabora un certificat energetic? 

Certificatul energetic este un document tehnic oficial care atesta performanta energetica a unei constructii si o incadreaza intr-o clasa de performanta energetica, de la clasa A , reprezentand imobilele cu cel mai redus consum de energie si pana la clasa G - cel mai mare consum specific de energie. 

Cu toate ca specialistii in certificare si audit energetic recomanda efectuarea acestor analize asupra proprietatilor, nu multi cunosc intr-adevar utilitatea si beneficiile certificatului. Am intrebat cateva persoane care au efectuat certificat energetic, cu ce i-a ajutat personal acest document. Aflati povestea unuia dintre “beneficiari” si ce imbunatatiri au remarcat in urma investigatiei:

“In vara anului 2005 eu si prietena mea ne cautam o garsoniera mai mare in zona Cismigiu , o zona mai centrala si mai atragatoare din multe puncte de vedere, fata de altele. In urma unor cautari intense am reusit sa gasim o garsoniera dubla de 64mp la un pret mai mult decat rezonabil! Blocul era pe Schitu Magureanu, nu era cu bulina, dar era din perioada interbelica. Eram tineri, entuziasmati de zona, ca atare am incheiat contractual de inchiriere, ba chiar am platit in avans pe 6 luni asta fiind conditia pentru a obtine un pret asa de bun.

Dupa ce ne-am mutat am constatat ca nu totul era asa de roz. Apa calda la baie venea doar dupa cca 30 de minute de asteptat, timp in care apa curgea rece iar contoarul de apa calda nu tinea cont.

Garsoniera avea o conformatie mai speciala cu 3 pereti  exteriori din caramida plina, dar neizolati. Tencuiala era cazuta si fatada prezenta pe alocuri urme de umiditate de la precipitatii. In fine, nu am dat atentie acestor mici detalii. Garsoniera era placuta, iar zona era superba. Suprafete vitrate mari, luminoase, ferestrele de lemn, frumoase. Existau si rulouri dar nu erau functionale.  Totul parea acceptabil, pana au inceput sa apara facturile de intretinere. Cca 400 lei vara si 700-800 lei iarna. 

Ni s-a parut initial ca este o greseala. Am mers la doamna administrator sa ni se dea explicatii. Din ce am inteles, modul de preparare a apei calde menajere cat si a celei pentru sistemul de incalzire se face pe baza unui cazan mai vechi pozitionat in subsol, ce functiona pe gaz si care era de prin anii 80. Instalatiile blocului aveau pierderi.Radiatoarele erau din fonta, multe din ele colmatate ca atare mare parte din locatari foloseau aragazul pentru a face caldura. Nu exista la incalzire contorizare per apartament. Orele de folosire a apei calde erau atipice pentru noi, foarte multe persoane fiind de varsta a 3-a, de unde si problema cu asteptarea de mai bine de 30 de minute pana sa vina apa incalzita. Peretii nefiind izolati, suprafetele vitrate fiind mari, iar ferestrele nefiind eficiente termic (in sistem termopan/tripan), creau toate conditiile ca vara sa fie destul de cald si sa fie nevoie sa pornim aerul conditionat, iar iarna sa fie relativ frig. Ma gandeam pe vremea aia, ca acest aspect al consumurilor estimative la intretinere ar trebui sa fie un element foarte important in momentul cand semnezi un contract la inchiriere. Adica aceste costuri ar putea influenta negocierea pretului chiriei. 

Dupa multi ani, in zilele noastre, aceasta problema ne este semnalata de certificatul energetic, care poate semnala astfel de probleme, prin clasarea consumurilor energetice in anumite categorii de consum de la A la G. Ideal A, cel mai problematic G. Important este ca cei care urmeaza sa i-a in primire o anumita locatie, sa fie atenti la acest act, deoarece vor avea doar de castigat. Multi il considera doar un simplu act necesar la dosar, insa realitatea este cu totul altfel.