NEMAR REZIDENTIAL
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

5 intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le afli inainte de a cumpara o locuinta in 2016

24/03/2016

Înainte de a achiziționa o locuință nouă, trebuie să te informezi cât mai bine și să explorezi opțiunile care te vor ajuta să o cumperi în cele mai bune condiții. De asemenea, este bine să știi care sunt estimările privind evoluția pieței imobiliare anul acesta. Noi te ajutăm să faci un prim pas, prin a-ți răspunde la câteva dintre cele mai importante întrebări.


De ce îți dorești o locuință nouă?

Potrivit unor studii, cei care aleg sa achizitioneze o casa au in vedere urmatoarele aspecte:

- locuința este un mediu stabil și sigur pentru familie
- banii cheltuiți pentru locuință pot reprezenta un capital de investiție, spre deosebire de locuitul în chirie, caz în care banii merg către proprietar.
- dreptul de proprietate oferă posibilitatea de a decora locuința după bunul plac.
- posibilitatea de a plăti un credit ipotecar în urma căruia să devii proprietar.
- posibilitatea de a locui într-o zonă care oferă facilitățile de care ai nevoie.


Ce tip de locuință cauți?

Pentru 2016 se anunță construcții pe segmentul mediu-superior și de lux. Va exista un ritm susținut de construcții pe segmentele în care oferta nu întrunește cererea, cu atât mai mult cu cât programul Prima Casă 2016 a devenit o certitudine. Lipsa unui asemenea program, în acest moment, ar putea avea efecte devastatoare pentru întreaga economie. De altfel, există zone în București unde se construiește masiv și aproape exclusiv pentru Prima Casă. Printre zonele care ar trebui să prindă avânt anul acesta sunt cele centrale și semicentrale, unde infrastructura a fost îmbunătățită sau există în derulare proiecte de amploare. 

Cum va evolua piața imobiliară în 2016?

În 2015 au fost construite proiecte noi, au fost vândute locuințe noi și vechi, au fost accesate credite din toate categoriile, iar per total, piața pare revitalizată. Cu toate acestea, precauția este în continuare vitală.

Potrivit unei analize a online-ului românesc, în 2015 prețurile cerute de proprietarii de locuințe, la nivel național, au crescut cu 5%., iar în anumite zone creșterea a depășit 10%. Topul celor mai scumpe orașe în 2015, raportat la prețul apartamentelor, include Cluj Napoca, București și Constanța, iar cele mai ieftine locuințe pot fi găsite în Reșița, Târgoviște, Zalău și Satu Mare.

Unul din motoarele de creștere ale pieței imobiliare în 2015 a fost programul Prima Casă, care a reprezentat aproximativ 20% din totalul vânzărilor. Avantajul este că acest program va continua anul acesta.

 Anul acesta vor intra investitori noi în special pe sectoarele de birouri şi de retail. Trendul ascendent va continua în 2016, conform specialiștilor imobiliari, cât timp vor fi luate măsurile necesare pentru dezvoltarea pieței. Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), prețurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 40% la nivel național.


Cum vor evolua dobânzile pentru creditele imobiliare?

Costurile pe termen lung ale unei locuințe pot fi afectate de o eventuală creștere a ratelor / dobânzilor ipotecare / imobiliare.

În ceea ce privește programul Prima Casă 2016, deși plafonul programului este redus aproape la jumătate față de anul precedent, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor de credite, Guvernul României a propus și o modificare a ratei de dobândă maximă pe care Băncile o pot percepe, printr-o reducere a dobânzii de la 2,5% la 2%.

Cât despre creditele ipotecare, dacă doresc să acceseze un credit de acest tip pentru a achiziționa o locuință, cumpărătorii trebuie să țină cont de faptul că dobanda anuala efectiva variază între 3,85% și 5,5%.

Alt aspect care nu trebuie neglijat este avansul pentru creditele ipotecare, care variază de la o banca la alta, valoarea fiind cuprinsa între 15% și 20%.


Care sunt noile reguli pentru TVA-ul aplicat proprietăților?

Noul Cod fiscal, care a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2016, stabilește noi reguli pentru TVA-ul aplicat proprietăților. De anul acesta veţi putea cumpara cu TVA redus locuinţe mai scumpe decât pană acum. Astfel, românii care vor cumpara locuinţe noi a căror valoare nu depăşeşte 450.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro), vor plăti o cota de TVA de 5%. Până acum limita maximă pentru care se aplică o cotă redusă de TVA era stabilită la 380.000 de lei. Potrivit actului normativ, TVA-ul de 5% se aplică pentru locuinţele care au suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti. Altă condiție este ca în momentul vânzării, unităţile locative să poată fi locuite.